• 0261 726 310
  • Sun-Fri, 9:00-18:00

Kifejlődnek-e ellenanyagok, ha immunszupprimált vagy?

Kifejlődnek-e ellenanyagok, ha immunszupprimált vagy?

A legújabb a rákban

Rákhírek a 2021-es virtuális AACR éves találkozóról: Célzott terápia és immunterápia áll a középpontban

A célzott terápia és az immunterápia javulást mutatott a tüdőrák, a limfóma és a melanoma esetében.

Írta: Miriam Davis, PhDA, 2021. április 22

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 márciusában

A szív egészséges étrendje véd a rák ellen, az akupunktúra a rák utáni izom-csontrendszeri fájdalmakra hat, és 2021 márciusától további rákkal kapcsolatos hírek.

Írta: Liz Scherer 2021. április 12

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 februárjában

A nők mellrákja megelőzi a tüdőrákot, mint a leggyakoribb rákbetegséget világszerte, kapcsolat az éjszakai kültéri világítás és a pajzsmirigyrák, valamint több rák között. . .

Írta: Liz Scherer 2021. február 24

A COVID-19 elleni védőoltások és a rák: amit tudnod kell

Biztonságos? Lesz reakciód? Antitestek képződnek, ha immunszupprimált? Megvannak a válaszok.

Írta: Liz Scherer 2021. február 19

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 januárjában

A kávé segíthet megelőzni a prosztatarákot, a mellrákban szenvedő férfiak szívkockázatát, és 2021 januárjától még több rákkal kapcsolatos hír.

Liz Scherer 2021. február 3

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2020 decemberében

Nézze meg és várjon, mint lehetőség egyes pajzsmirigyrákok esetén, egy lehetséges új megközelítés az AML-ben szenvedő betegek számára, és 2020 decemberétől további rákkal kapcsolatos hírek. .

Szerző: Shari Roan 2021. január 22

A San Antonio Breast Cancer Symposium 2. napja: A fájdalomcsillapítóktól és nyugtatóktól való függőség a vártnál gyakoribb a mellrák műtét után

Vérvizsgálat, amely segíthet előre jelezni a betegség lefolyását; kezelés utáni terhesség; és a gyógyszerfüggőség a SABCS 2020 kiemelt témája.

Szerző: Shari Roan 2020. december 14

Kevesebb kezelés jó lehet egyes emlőrákos posztmenopauzás nők számára, és más hírek a San Antonio Breast Cancer Symposium 2020-ról

Sok orvos figyelmen kívül hagyja a sugárzás mellékhatásait, a Verzenio segít megelőzni a visszaeséseket, és a SABCS éves ülésén még sok mást.

Szerző: Shari Roan 2020. december 10

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2020 novemberében

A szkennelés során a sugárzásnak való kitettség növelheti a hererák kockázatát, az afro-amerikai férfiaknál rendben van a figyelés és a várakozás, és további rákkal kapcsolatos hírek is. . .

Szerző: Shari Roan 2020. december 1

Miért kapnak tüdőrákot a „soha nemdohányzók”?

Az örökkévalóságnak tűnő időszakban a dohányzás és a tüdőrák kéz a kézben járnak. A statisztikák most egy elkeserítő tendenciát mutatnak: egyre többen. . .

Írta: Julie Marks 2021. április 2"

A rák stádiuma határozza meg, hogyan kezelik az orvosok. Shutterstock

A diagnózis felállítása után orvosa meghatározza a rákot.

A stádium határozza meg a rák helyét, mennyire terjedt el, mekkora és mennyire agresszív.

A rák stádiumának ismerete fontos, mert általában ez határozza meg a kezelési lehetőségeket.

A rákra az a stádium utal, amikor először diagnosztizálják, még akkor is, ha a betegség egy másik szakaszba súlyosbodik.

Hogyan állítják fel az orvosok a rákot

Az orvosok különböző teszteket használnak a rák stádiumának meghatározására. Ezek a következők lehetnek:

Fizikai vizsgálatok Laboratóriumi munka, például vér- vagy vizeletvizsgálatok Biopsziák Képalkotó vizsgálatok, például mágneses rezonancia képalkotás (MRI), számítógépes tomográfia (CT) vagy pozitronemissziós tomográfia (PET) szkennelésSebészetEgyéb vizsgálatok

Ezek a módszerek megmutathatják orvosának, hol található a rák, és mennyire terjedt el a szervezetben.

KAPCSOLÓDÓ: Tüdőrák? Milyen teszteket kapok?

A metasztázis szerepe

A metasztatikus rák azt jelenti, hogy a rák onnan, ahonnan kiindult, átterjedt a test egy másik részére. Az, hogy a rák áttétet-e vagy sem, jelentős hatással van arra, hogy az orvos hogyan fogja meghatározni a betegséget.

A metasztatikus rákot általában nehezebb kezelni. De egyes rákos megbetegedések, például a hererák, még akkor is nagyon gyógyíthatóak lehetnek, ha a test más területeire is átterjedtek.

Kapcsolódó: Linnea Duff: Élet a késői stádiumú tüdőrákkal

Kétféle színpadra állítás

Az orvosoknak két módja van a rák stádiumba állítására:

Klinikai stádiummeghatározás Ez a fajta stádiummeghatározás diagnosztikai vizsgálatok, például biopszia vagy képalkotó vizsgálat eredményei alapján történik.

A kóros stádium meghatározása Ez az űrlap figyelembe veszi a diagnosztikai teszteket, de meghatározza a stádiumot is az alapján, hogy a rák és a műtét során a környező szöveteken végzett biopsziák hogyan jelennek meg a műtét során történő eltávolításuk után.

A rák patológiás stádiuma eltérhet a klinikai stádiumtól. Például előfordulhat, hogy kezelőorvosa nem észlel daganatot a képalkotó vizsgálat során, de a műtét során tisztán látja. Ebben az esetben a kóros állapota előrehaladottabb lesz, mint a klinikai állapota.

Nem mindenkinél van műtét a rák miatt, ezért gyakran alkalmazzák a klinikai stádiumozást.

KAPCSOLÓDÓ: 10 áttétes rákról szóló blog, amelyet érdemes elolvasni, ha úgy érzi, hogy senki sem érti

A TNM rendszer

Az orvosok általában az Amerikai Rákellenes Vegyes Bizottság (AJCC) TNM rendszerét használják a rák stádiumának meghatározására. Ez a legszélesebb körben alkalmazott rákmeghatározási módszer.

Ez a protokoll a T, N és M betűket használja a rák stádiumának jelölésére. Íme, mit ábrázolnak a betűk:

A T a tumort jelenti. A levél leírja, hogy mekkora a daganat, és hol található a testében. N a csomópontot jelenti. Megmagyarázza, hogy a daganat átterjedt-e a nyirokcsomókra, és ha igen, hányan. M a metasztázisra utal. Arra használják, hogy elmondják az orvosoknak, hogy a rák átterjedt-e a test más részeire, és ha igen, mennyit.

A TNM stádiumozást általában számokkal együtt használják a daganat leírására. Általában a rák stádiuma egy betűt és egy számot tartalmaz.

Szakasz csoportosítás (numerikus szakaszolás)

A numerikus rákmeghatározó rendszer, amelyet a TNM betűkkel együtt használnak, a következőket tartalmazza:

0. stádium Ez a szakasz olyan rákos megbetegedéseket ír le, amelyek nem terjedtek át a közeli szövetekre, és ugyanazon a helyen helyezkednek el, ahol kiindultak. Általában a 0-s stádiumú rákos megbetegedések nagyon gyógyíthatók.

1. szakasz Ezek a rákos megbetegedések nem nőttek be mélyen a közeli szövetekbe, és nem terjedtek át a nyirokcsomókra vagy a test más részeire. Általában kicsik, és gyakran „korai stádiumú” rákoknak nevezik. Általában az 1. stádiumú rákos megbetegedések jó kilátásokkal rendelkeznek.

2. és 3. szakasz Ezek a rákos megbetegedések mélyebben benőttek a közeli szövetekbe. Lehetséges, hogy nyirokcsomókba is áttétet adtak, de a test más részeit nem.

4. szakasz Ez a legfejlettebb szakasz, amely a test más részeire átterjedt rákot írja le. A 4. stádiumú rákot gyakran metasztatikus ráknak nevezik.

Kapcsolódó: A 4. stádiumú tüdőrák túl késő a kezeléshez?

A és B szakasz

Néha a stádiumokat az A és B kategóriákra is felosztják. Például orvosa azt mondhatja, hogy 3A vagy 3B stádiumú rákja van clean vision vélemény.

Ezek a levelek több információt kínálnak a rákról. Az A stádiumot általában a kevésbé agresszív rák leírására használják, míg a B szakaszt egy előrehaladottabb rák osztályozására használják egy bizonyos kategóriában. (Például a 2A szakasz kevésbé agresszív, mint a 2B, de a 3A szakasz agresszívebb, mint a 2B.)

Egyéb tényezők, amelyek befolyásolják a rendezést

Orvosa más tényezőket is figyelembe vehet a rák stádiumának meghatározásakor, például:

Grade A rák fokozata azt írja le, hogyan néznek ki a kóros rákos sejtek mikroszkóp alatt. Az egészséges sejtekhez hasonló sejtekkel rendelkező daganatokat „alacsony minőségűnek” nevezik. A kevésbé egészséges sejtekkel rendelkezőket „rosszul differenciáltnak”, „diszplasztikusnak”, „differenciálatlannak” vagy „jó minőségűnek” nevezhetjük. ” Az osztályzatot a rák típusától függően eltérően osztják ki.

Tumormarkerek Ezek olyan anyagok, amelyek magas szinten találhatók a rákos betegek vérében, vizeletében vagy szövetében. Egyes esetekben a tumormarkerek pontosabbak lehetnek annak előrejelzésében, hogy egy adott rák esetében milyen jól működik a kezelés, mint annak stádiumba állítása. Például a prosztatarákban szenvedő férfiak vérében magas a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintje, ami jobb betekintést nyújthat a rákhoz, mint a hagyományos stádium-meghatározási technikák.

Genetika A rákos sejtekben lévő specifikus gének segíthetnek az orvosoknak eldönteni, hogy bizonyos kezelések működnek-e. A kutatók azon dolgoznak, hogy többet megtudjanak arról, hogyan befolyásolhatják egy személy génjei a rákterápiára adott válaszát.

Sejttípus A rákot alkotó sejttípus befolyásolhatja az ember kezelését és kilátásait. Például a nyelőcsőrák lehetnek laphámrák vagy adenokarcinómák. E típusok mindegyike másképp van felszerelve, és gyakran eltérően kezelik őket.

Egyéb színpadi rendszerek

Mivel egyes rákos megbetegedések eltérően nőnek és terjednek, nem mindegyiket a TNM rendszerrel állítják elő. Például agyrák, Hodgkin-limfóma, gyermekkori rákos megbetegedések és limfómák esetén gyakran használnak más stádiumrendszereket.

Ezenkívül egyes orvosok szívesebben használnak régebbi állomásozási rendszereket, mert jobban ismerik őket.

A rák stádiumának megértése

A rendezési rendszerek gyakran összetettek. Lehet, hogy először nem érted, mit jelentenek a betűk és számok. Ha bármilyen kérdése van, forduljon orvosához. Egy képzett egészségügyi szakembernek képesnek kell lennie arra, hogy hatékonyan elmagyarázza a rák stádiumát és azt, hogy az hogyan befolyásolja a prognózisát.

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

A rák stádiuma. National Cancer Institute. 2015. március 9. Rák stádium. Amerikai Rákszövetség. A rák szakaszai. Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság. 2015. szeptember. Rák – diagnózis és kezelés. Mayo Klinika. 2015. május 23. Mi a rák stádiumba adása? Amerikai rákellenes vegyes bizottság. Útmutató a rák megszakítására. National Comprehensive Cancer Network. Mutass kevesebbet

A legújabb a rákban

Rákhírek a 2021-es virtuális AACR éves találkozóról: Célzott terápia és immunterápia áll a középpontban

A célzott terápia és az immunterápia javulást mutatott a tüdőrák, a limfóma és a melanoma esetében.

Írta: Miriam Davis, PhDA, 2021. április 22

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 márciusában

A szív egészséges étrendje véd a rák ellen, az akupunktúra a rák utáni izom-csontrendszeri fájdalmakra hat, és 2021 márciusától további rákkal kapcsolatos hírek.

Írta: Liz Scherer 2021. április 12

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 februárjában

A nők mellrákja megelőzi a tüdőrákot, mint a leggyakoribb rákbetegséget világszerte, kapcsolat az éjszakai kültéri világítás és a pajzsmirigyrák, valamint több rák között. . .

Írta: Liz Scherer 2021. február 24

A COVID-19 elleni védőoltások és a rák: amit tudnod kell

Biztonságos? Lesz reakciód? Antitestek képződnek, ha immunszupprimált? Megvannak a válaszok.

Írta: Liz Scherer 2021. február 19

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 januárjában

A kávé segíthet megelőzni a prosztatarákot, a mellrákban szenvedő férfiak szívkockázatát, és 2021 januárjától még több rákkal kapcsolatos hír.

Liz Scherer 2021. február 3

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2020 decemberében

Nézze meg és várjon, mint lehetőség egyes pajzsmirigyrákok esetén, egy lehetséges új megközelítés az AML-ben szenvedő betegek számára, és 2020 decemberétől további rákkal kapcsolatos hírek. .

Szerző: Shari Roan 2021. január 22

A rák öregíti a szívet, állapítja meg egy CDC-tanulmány

A rákot túlélők tovább élnek, mint valaha, de számos egészségügyi kockázattal kell szembenézniük, beleértve a szívszövődményeket is.

Írta: Ashley Welch 2021. január 21

A San Antonio Breast Cancer Symposium 2. napja: A fájdalomcsillapítóktól és nyugtatóktól való függőség a vártnál gyakoribb a mellrák műtét után

Vérvizsgálat, amely segíthet előre jelezni a betegség lefolyását; kezelés utáni terhesség; és a gyógyszerfüggőség a SABCS 2020 kiemelt témája.

Szerző: Shari Roan 2020. december 14

Kevesebb kezelés jó lehet egyes emlőrákos posztmenopauzás nők számára, és más hírek a San Antonio Breast Cancer Symposium 2020-ról

Sok orvos figyelmen kívül hagyja a sugárzás mellékhatásait, a Verzenio segít megelőzni a visszaeséseket, és a SABCS éves ülésén még sok mást.

Szerző: Shari Roan 2020. december 10

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2020 novemberében

A szkennelés során a sugárzásnak való kitettség növelheti a hererák kockázatát, az afro-amerikai férfiaknál rendben van a figyelés és a várakozás, és további rákkal kapcsolatos hírek is. . .

Szerző: Shari Roan 2020. december 1"

A San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) virtuális ülésén ezen a héten bemutatott tanulmány megállapította, hogy a mastectomián és az emlőrekonstrukción átesett embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy a fájdalomtól és a nyugtató gyógyszerektől függenek.

A tanulmány kimutatta, hogy a korábban nem opioidhasználó betegek 13,1 százaléka vált tartósan új opioidhasználóvá a műtét után. A kutatók azt találták, hogy azoknak a betegeknek 6,6 százaléka, akik korábban nem használtak nyugtatót-altatót, a műtét után tartósan alkalmazták.

„Megdöbbentő, hogy ez mennyi beteget érint. Ez több, mint azt a tanulmány elkészítése előtt gondoltuk volna” – mondta a vezető szerző, Jacob Cogan, MD, a New York-i Presbyterian Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának hematológiai-onkológiai munkatársa.

A kábítószer-függőség kockázatáról szóló tanulmány az elmúlt évtizedben országszerte terjedő opioid gyógyszerekkel való visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmak miatt alakult ki. A kutatások azt mutatják, hogy az opioidok fájdalomcsillapításra történő rövid távú alkalmazása is hosszú távú függőséget okozhat.

„Ahogy az Egyesült Államokban az opioidjárvány folytatódik, az opioidfüggőség aránya a rákos populációban is tovább növekszik” – mondta Dr. Cogan.

Korábbi kutatások szerint a betegek körülbelül 10 százaléka válik tartós opioidhasználóvá az emlőrák műtétje után, mondta Cogan. A mastectomia és a rekonstrukciós műtét utáni függőség aránya azonban nem ismert. Az opioid fájdalomcsillapítók mellett a mastectomián és emlőhelyreállító műtéten átesett nők nyugtató gyógyszereket is kaphatnak a szorongás vagy álmatlanság enyhítésére, és ezek a gyógyszerek függőséget is okozhatnak.

A tanulmány a MarketScan egészségügyi állítások adatbázisából származó adatok elemzését tartalmazta olyan nőkről, akiknél 2008 és 2017 között mastectomián és emlőrekonstrukción estek át. A kutatók megvizsgálták az opioidok és nyugtató-altató gyógyszerek felírását a műtét előtti időszakban, perioperatív időszakban (31-90 nap). műtét után) és posztoperatív időszakban (90-365 nappal a műtét után). Ezenkívül azonosították azokat a nőket, akik korábban nem használták az opioidokat, és azokat, akik korábban nem használták a nyugtató-altatókat.

A függőség kockázata mellett az adatok elemzése azt mutatta, hogy a 60 év alatti nőknél, azoknál a nőknél, akiknél emlőrák diagnosztizáltak (ellentétben a profilaktikus mastectomián átesett nőkkel) sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy tartósan egy szabályozott szert használnak. és kemoterápiával kezelt betegek. Minél nagyobb a kockázati tényezők száma, annál nagyobb a kockázata a tartós kábítószer-használat kialakulásának – állapította meg a tanulmány.

Míg az opioidok és a nyugtató-altatók egyaránt fontos eszközök a betegek műtéti és gyógyulási tüneteinek enyhítésében, a tanulmány rámutat arra, hogy tisztában kell lenni a függőség kialakulásának kockázati tényezőivel.

Ezenkívül a tanulmány azt sugallja, hogy az orvosoknak foglalkozniuk kell a kábítószer-függőség megelőzésének módszereivel.