• 0261 726 310
  • Sun-Fri, 9:00-18:00

Adjon hozzá sprinteket 10-30 másodpercig, vagy adjon hozzá meredek dombokat

Adjon hozzá sprinteket 10-30 másodpercig, vagy adjon hozzá meredek dombokat

A legújabb az ízületi gyulladásban

Az aktivista harcok a spondyloarthritisért felvilágosító hónap

A spondyloarthritis 3,2 millió amerikait érint, de sokan még soha nem hallottak róla. Charis Hill szeretne ezen változtatni.

Írta: Beth Levine 2021. április 9

Az ízületi gyulladás világnapja október 12

Az ízületi gyulladás világszerte körülbelül 350 millió embert érint, köztük közel 40 millió embert az Egyesült Államokban.

Írta: Michael Dolan 2020. október 9

Spondyloarthritis: áttekintés

A betegségek e kategóriája a diagnózisok széles skáláját fedi le, de az összes állapotnak van néhány közös tulajdonsága.

Írta: Quinn Phillips 2020. május 6

Az ízületi gyulladások kezelésére szolgáló zselé zöld utat kap a vény nélkül kapható árusításhoz

A nem vényköteles Voltaren FDA jóváhagyása kiterjesztheti a gyógyszerhez való hozzáférést, és pénzt takaríthat meg.

Írta: Don Rauf 2020. február 26

10 figyelendő arthritises blog

Egy szexuális oktató, egy főiskolai fiatal és egy kommunikációs szakértő által írt blogok segítenek pozitívnak maradni, miközben ízületi körülmények között élsz.

Írta: Katie Robinson, 2019. december 20

Kell-e CBD-t szednie az ízületi gyulladásra? Egy új útmutató segít a döntésben

Az Arthritis Foundation új útmutatója a CBD használatáról óvatosságra és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatások tudatosítására ösztönöz.

Írta: Meryl Davids Landau 2019. szeptember 26

A szakértők frissítik az axiális spondyloarthritis kezelési irányelveit, a gyulladásos ízületi gyulladás egyik típusát

A spondylitis ankylopoetica és a nem radiográfiás axiális spondyloarthritis kezelésére vonatkozó ajánlások új biológiai szerekre, képalkotó eljárásokra és a . . .

Írta: Don Rauf 2019. augusztus 29

Hogyan segíthet a fájó kezén

2017. november 14-ig

Az almaecet és a méz enyhíti az ízületi gyulladást?

2017. november 14-ig

Ízületi gyulladás elleni szerek: 10 étel, amely segít és árt

2017. november 14-ig"

Egynél több krónikus betegséggel élni érzelmek, tünetek és kezelések szövevénye. Richard Drury/

Körülbelül 1,5 millió amerikai szenved arthritis psoriaticában (PsA), amely a gyulladásos ízületi gyulladás egyik formája. Sok ilyen ember számára a PsA csak egy része a történetnek. Ennek az az oka, hogy a betegeknek két vagy több krónikus betegsége lehet.

A pszoriázisos ízületi gyulladást (PsA) nehéz diagnosztizálni, mert olyan tünetekkel jár, mint a rheumatoid arthritis, az osteoarthritis, a fibromyalgia és a köszvény.

A Psoriatic Arthritis in America 2016-os felmérése szerint a legtöbb PsA-ban szenvedő ember több tünetet tapasztal éveken keresztül, mielőtt megfelelően diagnosztizálják. A felmérés kimutatta, hogy az emberek 41 százaléka legalább négy egészségügyi szakemberrel találkozott a PsA diagnózis felállítása előtt.

Miben hasonlít, mégis különbözik a PsA és a rheumatoid arthritis?

Az arthritis psoriatica és a rheumatoid arthritis (RA) olyan autoimmun betegségek, amelyekben az immunrendszer tévedésből megtámadja az egészséges sejteket, duzzanatot, fájdalmat és merevséget okozva az ízületekben.

„A pszoriázisos és a rheumatoid arthritis hasonló, de különálló betegségek, néha meglehetősen hasonló megnyilvánulásokkal” – mondja Mark Genovese, MD, a kaliforniai Palo Alto állambeli Stanford Health Care reumatológiai klinikájának igazgatója. „Általában elmondható, hogy a két betegség nem létezik együtt. ”

Dr. Genovese azonban rámutat, hogy azokban a hónapokban vagy akár években, amikor az ízületi gyulladás először kifejlődik, előfordulhat, hogy a páciens ízületi gyulladásának típusa nem egyértelmű.

Jason Faller, MD, a New York-i Lenox Hill Kórház reumatológusa szerint az egyik jellemző, amely megkülönbözteti a psoriaticus ízületi gyulladást a rheumatoid arthritistől, a dactilitis. Ebben az állapotban az ujjak vagy lábujjak megduzzadnak, és kolbászszerű megjelenést kölcsönöznek.

Az enthesitis, vagyis azon területek gyulladása, ahol a szalagok vagy inak behatolnak a csontokba, szintén jellemzője az ízületi gyulladás pikkelysömörének, amely nem fordul elő rheumatoid arthritisben vagy osteoarthritisben.

Az Országos Psoriasis Alapítvány szerint a pikkelysömörben szenvedők 30 százalékánál alakul ki arthritis psoriatica. Az állapot jelei, mint például a vörös, hámló bőr, segíthetnek az orvosoknak megkülönböztetni a PsA-t az RA-tól.

Dr. Faller megjegyzi, hogy sok kezelés mindkét állapot esetében ugyanaz, de „vannak olyan kezelések a pikkelysömör kezelésére, amelyek nem kezelik a rheumatoidet; és van néhány rheumatoid kezelés, amely nem kezeli a pikkelysömört. ”

Gyakran mindkét típusú ízületi gyulladás előnyös a gyulladáscsökkentő gyógyszerekből, például a nem szteroid gyulladáscsökkentőkből (NSAID), a kortikoszteroidokból és az immunszuppresszánsokból.

A PsA átfedése az osteoarthritissel

Az osteoarthritis, egy degeneratív ízületi betegség, amelyben a porc az életkorral elhasználódik, és a csont a csonthoz dörzsölődik, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, és körülbelül 27 millió amerikait érint.

„Gyakorlatilag mindenkinél kialakul egy bizonyos ponton az osteoarthritis, így bizonyosan egyszerre lehet osteoarthritis és psoriaticus ízületi gyulladás” – mondja Genovese.

Míg a fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek mindkét állapot tüneteinek kezelésében, az osteoarthritis nem gyulladásos ízületi betegség. A kezelés azért is különbözik, mert a pszoriázisos ízületi gyulladás reagálhat az immunrendszert célzó gyógyszerekre.

Élet a PsA-val és a fibromyalgiával

Tavaly a marylandi waldorfi Diane Talbertnél, aki 30 éve pszoriázisos betegségben élt (pszoriázisos és psoriaticus ízületi gyulladásban szenved), fibromyalgiát diagnosztizáltak, egy olyan rendellenességet, amelyet széles körben elterjedt mozgásszervi fájdalom jellemez, amelyet fáradtság, alvás, memória és hangulati problémák kísérnek. .

„Azt hiszem, nagyon gyakori, hogy egyszerre [PsA és fibromyalgia] van. Csak az orvosainknak hiányzik” – mondja Talbert. „A legnagyobb változás, amit észrevettem, az agyköd és a fáradtság volt. Úgy éreztem, hogy a pszoriázisos ízületi gyulladásom egyre rosszabbodik. Több fájdalmat, merevséget és érzékenységet éreztem az izmaimban. Olyan érzés volt, mintha a fájdalom az egész testemet átjárná. Tudom, hogy a pszoriázisos ízületi gyulladásom miatt fájdalmaim is voltak, duzzanatokkal együtt, de bizonyos ízületek érzékenyek. ”

Talbert hangsúlyozza, hogy a betegeknek tisztában kell lenniük a testükben bekövetkezett változásokkal, hogy megfelelő diagnózist kaphassanak. Naplót kezdett vezetni, amikor észrevette, hogy olyan tünetei vannak, amelyek eltérnek a szokásos psoriaticus ízületi gyulladásától.

„Fájdalmat éreztem a testem különböző részein, és a fájdalom még akkor is rosszabbodott, ha pihentem” – mondja. „Két-három órán keresztül nem tudtam aludni. Állandóan fáradt voltam, és nem tudtam mozdulni, mint régen. Nyugtalan lábakat kapnék zsibbadás mellett. ”

Talbert most egy gyógyszert szed a PsA-ja és egy másikat a fibromyalgiája miatt.

Genovese arra figyelmeztet, hogy a pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél köszvény is kialakulhat, a gyulladásos ízületi gyulladás egy másik formája, amelyet a vér magas húgysavszintje jellemez. Ez húgysavkristályokat képezhet, amelyek felhalmozódhatnak az ízületekben és fájdalmat okozhatnak.

„Az aktív pikkelysömörben szenvedő betegeknél nagyobb arányban képződik a húgysav a sejtek cseréje miatt, és ez növelheti a köszvények arányát ebben a populációban” – mondja.

A pozitivitás kulcsfontosságú a rugalmassághoz és a körülmények kezeléséhez

A többszörös diagnózis kezelése állandó kihívást jelenthet, és Talbert szerint fontos a pozitív hozzáállás fenntartása.

„Nehéz lehet mindig pozitívnak maradni, de segíthet jobban kezelni azt, ami veled történik” – mondja. „Az életcélom az, hogy segítsek gyógymódot találni a betegségeimre, nem pedig azon töprengek, amin nem tudok változtatni. ”

A támogató barátok és ismerősök segítettek Talbertnek optimistának maradni.

„10 évig vezettem egy támogató csoportot” – mondja. „Ez egy olyan hely volt, ahol összejöttünk, hogy megosszuk a félelmeinket, a kétségeinket, a tapasztalatainkat és az egész életünket. Sokan vagyunk egyedül ezen az úton, és szükségünk van támogatásra, hogy ne érezzük magunkat egyedül. ”

Talbert azt javasolja, hogy a betegek keressenek támogató csoportokat az otthonuk közelében, és vizsgálják meg a nemzeti erőforrásokat, például a National Psoriasis Foundationt és a International Pain Foundationt.

Iratkozzon fel Psoriasis Hírlevelünkre!

The Latest in Psoriatic Arthritis

A depresszió súlyosbítja az ízületi gyulladás pszoriázisát?

Egy új tanulmány rávilágít azokra a gyakran nem diagnosztizált mentális egészségügyi kihívásokra, amelyek megnehezítik az életet a pszoriázisos ízületi gyulladással.

Írta: Don Rauf 2021. március 23

Ideje megváltoztatni az ízületi gyulladás pikkelysömör kezelését?

Ha a jelenlegi kezelés már nem szabályozza a tüneteit, ideje váltani. Itt megtudhatja.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

4 módja annak, hogy felkészüljön a következő reumatológiai rendelésre a pszoriázisos ízületi gyulladás miatt

Ezek a lépések segíthetnek Önnek és orvosának meghatározni az Ön állapotának megfelelő kezelést.

Írta: Nina Wasserman 2021. március 19

Hogyan változtatta meg Milessa pszoriázisos ízületi gyulladásának kezelését a megfelelő reumatológus megtalálása

A kétgyermekes anyuka azt mondja, hogy az arthritis psoriatica kezelésében kulcsfontosságú, hogy olyan orvost találjanak, aki meghallgatja aggodalmait.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

Új tanulmányok szerint az arthritis psoriatica diagnózisa több mint 2 évig is eltarthat

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalabb, elhízott vagy az enthesitis nevű gyulladásban szenvedő embereknél van a legnagyobb a diagnosztikai késedelem kockázata. Itt. . .

Becky Upham 2021. március 17

7 módszer, hogy megőrizhesd erőt fekete nőként pikkelysömörben és arthritis psoriaticában

Ronnisha Wilson bőrápoló vállalkozó évekig küzdött a hosszú, frusztráló úton a pikkelysömör és az arthritis psoriatica diagnózisáig. Itt ő. . .

Írta: Salma Abdelnour Gilman 2021. március 11

The Consumer’s Guide to Biologics for Psoriatic Arthritis

Minden, amit tudnia kell erről a célzott kezelési lehetőségről a közepesen súlyos-súlyos ízületi gyulladások kezelésére.

Írta: Erica Patino 2021. március 1

6 jele annak, hogy a pszoriázisos ízületi gyulladása nem olyan jól kontrollált, mint amilyen lehet

Működik a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelése? Ezek a jelek azt jelenthetik, hogy ideje módosítani a kezelést.

Írta: Erica Patino 2021. február 17

11 módszer arra, hogy otthoni irodáját a Psoriatic Arthritis baráttá tegye

Az ergonomikus munkaterület segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat és a fáradtságot, ami viszont növelheti a termelékenységet.  

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. november 18

9 dolog, amit figyelembe kell venni, ha online edzést választ, ha ízületi gyulladása pszoriázisban szenved

Még akkor is, ha a szokásosnál gyakrabban ragad otthon, akkor is fontos, hogy a fittséget beépítse a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelési tervébe.  

Írta: Colleen de Bellefonds, 2020. november 18. Az összes megtekintése

Többet szeretne fogyni rövidebb idő alatt? Egyre több tanulmány mutatja, hogy ez lehetséges 20-30 perces nagy intenzitású intervallum edzéssel vagy HIIT-vel, hetente néhányszor, szemben a hosszabb állóképességi edzésekkel.

Egy friss példa: A Koppenhágai Egyetem kutatói 18 közepesen edzett prostaline vélemények futót változtattak úgy, hogy 30 másodpercig alacsony tempóval, 20 másodpercig mérsékelt tempóval és 10 másodpercig közel maximális intenzitással futnak, egymás után ötször. Minden edzés három vagy négy ilyen „blokkból” állt, amelyek között rövid pihenőidőket tartottak. Annak ellenére, hogy a felére csökkentették edzésidejüket, hét hét után a futók 1500 méteres futáson 23 másodperccel, 5 kilométeres futáson pedig majdnem egy percet javítottak teljesítményükön. Nemcsak a teljesítményüket javították az intervallum edzéssel, hanem csökkentették a vérnyomásukat, a koleszterinszintjüket és a stresszszintjüket is.

Egy másik tanulmányban az intervallum edzés segített a túlsúlyos férfiaknak elveszíteni a testzsírt és javítani általános egészségi állapotukat – állapították meg az Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatói. A férfiak nyolc másodpercig sprinteltek és 12 másodpercig végeztek alacsony intenzitású gyakorlatokat, 20 percig ismételve a mintát, hetente háromszor, és átlagosan 4 kiló testzsírt adtak le 12 hét alatt. A legfontosabb az, hogy a kutatók azt találták, hogy a férfiak elvesztették a zsigeri zsírt, azt a veszélyes belső zsírt, amely párnázza a belső szerveket, és számos egészségügyi problémát okozhat.

A HIIT az Ön számára

Szinte minden gyakorlatot intervallum edzéssé alakíthat. „Én személy szerint ezért szeretem” – mondja Anja Garcia, RN, MSN, egy okleveles fitneszoktató Los Angelesben. „Mindenki számára van valami. ”

A nagy intenzitású időszakokban a maximumra kell törekednie – 9 vagy 10 az erőkifejtési skálán – mondja Clint Barr, a személyi edző és a Raising the Barr Fitness tulajdonosa Ridgelandben, Miss.

Még akkor is, ha egyszerre csak 10 másodpercig tart, a nagy intenzitású intervallum edzés működik, mert megemeli a szív- és légzésszámot, magyarázza Barr. Több kalóriát égetsz el, és felpörgeti az anyagcserét, mert hosszabb ideig tart, amíg a szervezeted felépül ezekből az energiakitörésekből. A kutatók azt találták, hogy a nagy intenzitású intervallum edzés korlátozza a fogyáskor előforduló izomvesztést. Ez teszi jobbá az erőnléthez és a fogyáshoz, mint a hosszabb kardió gyakorlatok egyedül. Más szóval, az intervallum edzések soványsá és aljassá tehetik a testet.

Garcia szerint azért működik a nagy intenzitású intervallum edzés, mert ez a tested találgatásokra készteti. „A test nagyon okos, és hozzászokik ahhoz, hogy nap mint nap ugyanazt az edzést végezze," ő mondja. "Ez fogja a legkevesebb energiát felhasználni ugyanennek a feladatnak a végrehajtásához. Az az 5 mérföldes futás, amit január 1-jén kezdtél, erősebbé tett, de sajnos nem égetsz el annyi kalóriát, mint amikor először indultál! Valami mást kell tenned, hogy kiszabadítsd a tested. ” Jó megoldás, ha intenzitást adunk az edzésekhez.

A pihenőidő és a munkaidő az intervallum edzéstervében változhat. A nagy intenzitású sorozatok 10 másodperctől három percig terjedhetnek, és rövid helyreállítási idővel kell párosulniuk. Vagy választhat egy strukturáltabb intervallum edzést, amelyben 20 másodperces nagy intenzitású sorozatokat végez, majd egyenként 10 másodperces pihenőidőket végez, mondja Garcia.

A kutatások azt mutatják, hogy az optimális intervallum az 1:1 arány, a maximális erőkifejtés és a pihenés közötti arány. „De egy kezdő számára ez nagyon nehéz lehet” – mondja Barr. „A kezdőknek 1:2 vagy 1:3 munka és pihenés arányával kell kezdeniük, és ahogy a kondíciója javul, lerövidítheti pihenőidejét. ”

HIIT-rutinok a kezdéshez

Garcia és Barr ezeket a nagy intenzitású intervallum edzési rutinokat ajánlja:

Ha sétáló vagy:

Kezdje 30 másodperces nagy intenzitású intervallumokkal, majd két perccel a normál tempójában. Ahogy egyre haladóbb lesz, tegye a gyorssétákat három percre, az alaptempót pedig két percre. Meredek dombok hozzáadása egy másik módja az intenzitás növelésének.

Ha Ön futó:

A futópadon végzett intervallum edzéshez növelje intenzitását a dőlésszög és a sebesség növelésével. Garcia azt javasolja, hogy sétáljon egy 3-as emelkedőn 3-4 mph tempóval 3 percig, majd növelje a tempót 5,5-7 mph-ra (a edzettségi szintjétől függően) 2 percig ugyanazon az emelkedőn. Ismételje meg ezt a sorozatot 30 percig. Ahogy halad előre, állítsa magasabbra a lejtőt, vagy növelje a sebességet (vagy mindkettőt) 20-30 másodpercre. Építsen fel úgy, hogy a munka- és pihenőidő legalább egy perc legyen.

A szabadban történő futás során nagy intenzitású intervallum edzést is hozzáadhat a futáshoz. Adjon hozzá sprinteket 10-30 másodpercig, vagy adjon hozzá meredek dombokat. Ahogy halad előre, növelje az erőkifejtési időszakokat és rövidítse le a pihenőidejét, hogy végül elérje ezt az 1:1 arányt.

Ha kerékpároz:

A kerékpározás intervallum edzésre is alkalmas. Kezdje az edzést 10-12 mérföld/órás kerékpározással két percig, majd 20-30 másodpercre növelje sebességét 15-20 mérföld/órára.